Jouw droom gevonden?

Maak een afspraak

Hoe moet je gordijnen onderhouden en wassen? 

Post Thumbnail

Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. Gordijnen zijn een belangrijk onderdeel van je interieur, maar ze kunnen ook vuil worden. Door je handen, stof, rook of huisdieren. Maar hoe doe je dit?

Let op: Met het wassen en chemisch reinigen van je gordijnen loop je altijd het risico dat je gordijnen gaan krimpen. Veel gordijnen hebben een krimptolerantie van 1 tot 4%.

Do: 

  • De stomerij blijft de beste en veiligste manier om jouw gordijnen te reinigen, zij weten namelijk precies hoe ze met verschillende stoffen om moeten gaan. 

Don’ts:

  • Gebruik nooit een droger, dit vermindert de kwaliteit van de stof. Prop zeker ook je wasmachine niet vol, anders kan je weleens te maken krijgen met kreuken die niet meer uitgestreken kunnen worden.
  • Strijk niet je gordijnen, hiermee beschadig je de speciale coating op je gordijnen, waardoor je ze altijd zal moeten blijven strijken.
  • Was Velours, linnen en zijde stoffen nooit zelf.

Sfeermeesters tip’s: 

  • Klop je gordijnen uit en hang je gordijnen buiten in de mist om ze om te frissen.
  • Hang je gordijnen nat op, zo kunnen ze optimaal drogen zonder grote kreuken.
  • Stofzuig je gordijnen op een zachte stand en met een zachte borstel.

Stappenplan voor het wassen van je gordijnen

De meeste gordijnen zijn goed zelf te wassen, let wel goed op dat dit op de juiste manier gebeurt. Over het algemeen kan de volgende methode toegepast worden.

Stap 1:
Verwijder je gordijn van de rail of roede. Let hierbij op dat je gordijn niet blijft haken achter meubels, accessoires of je trap.

Stap 2:

Verwijder de gordijnhaakjes. De haakjes waarmee het gordijn aan de rail of roede hangt moeten allemaal van het gordijn afgehaald worden. Deze kunnen met het wassen zorgen voor schade aan de gordijnen. Onthoud hierbij de hoogte van de haakjes, dit is handig voor het terugplaatsen van de haakjes.

Stap 3:
Controleer of je daadwerkelijk zelf je gordijnen kan wassen. Zijn het velours/linnen/zijde gordijnen, dan moeten ze altijd door de stomerij gereinigd worden. Weet je het niet zeker? Ga dan voor de zekerheid naar de stomerij. Tenslotte hoeven je gordijnen niet zo vaak gereinigd te worden.

Stap 4:

Stop één gordijn in de wasmachine. Door je gordijn de ruimte te geven is er minder wrijving en minder kans op kreuken wat beter is voor de stof.

Stap 5:
Voeg een klein beetje fijn wasmiddel toe aan je wasmachine. Een eetlepel is al voldoende. Gebruik geen bleekmiddel of wasverzachter, want dat kan de stof beschadigen of verkleuren.

Stap 6:
Stel je wasmachine in op een fijn wasprogramma met maximaal een temperatuur van 30 °C. Laat je gordijnen zo ligt mogelijk centrifugeren.

Stap 7:
Je wasmachine is klaar en je haalt de gordijnen uit de wasmachine. Je moet dus eerst weer de gordijnhaakjes aan het gordijn bevestigen. Let erop dat je de haakjes op dezelfde hoogte hangt.

Stap 8:

Hang je gordijn weer nat op aan de gordijnrail/roede. Hiermee voorkom je kreuken in de stof. Leg eventueel een handdoek onder de gordijnen voor het vocht.

Let op: Ga niet je gordijnen strijken, hiermee beschadig je de speciale coating op de gordijnen en moet je voortaan altijd je gordijnen strijken.

Stap 9:

Laat je gordijnen eerst gesloten drogen tot ze nog licht vochtig zijn. Plooi vervolgens je gordijnen weer netjes tot ze weer open als een pakket tegen elkaar hangen. Laat je gordijnen open verder drogen, hierdoor blijft de plooi mooi in het gordijn.

Stap 10:
Als het goed is zijn je gordijnen nu schoon, droog en bijna kreukvrij. Kleine kreuken kunnen eventueel nog gaan uithangen. Om je gordijn een beetje te helpen kan je het gordijn eventueel nog met schoon water nevelen om de kreuken eruit te halen.

Velours/Linnen/Zijde gordijnen

Deze gordijnen kun je niet zelf wassen. Dit kan de stof beschadigen en de kleur aantasten. Het beste is om ze te laten reinigen bij een stomerij. Om de gordijnen op te frissen en stof en geurtjes te verwijderen, kun je uitkloppen en buiten ophangen.

Conclusie

Gordijnen zijn een mooie en functionele toevoeging aan je interieur, maar ze hebben ook onderhoud nodig om hun kwaliteit te behouden. Zijn je gordijnen nu toch echt toe aan vervanging, ben je op zoek naar meer advies of wil je onderhoudsproducten kopen? Kom dan langs in onze showroom!