Jouw droom gevonden?

Maak een afspraak

Is een PVC vloer schadelijk voor je gezondheid?

Post Thumbnail

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Ja, een PVC vloer kan schadelijk zijn voor je gezondheid! Is dit dan altijd zo? Nee. In dit artikel leggen wij je uit waarom een PVC vloer schadelijk kan zijn voor je gezondheid en hoe jij zeker weet dat jij een goede PVC vloer koopt. Je wilt namelijk op je PVC vloer blootsvoets kunnen lopen, de baby laten kruipen en de kinderen ongestoord laten spelen. Kortom, je wilt dat je PVC vloer veilig is. 

PVC vloeren zijn dankzij de vele voordelen erg populair geworden in Nederland. Juist door deze populariteit komen er steeds meer pvc vloeren op de markt waarvan de kwaliteit en de veiligheid niet kan worden gegarandeerd, maar deze worden wel voor een zeer lage prijs aangeboden. Sommige goedkope of gerecyclede PVC vloeren kunnen dus schadelijke stoffen bevatten die zeer ongezond zijn en een risico vormen voor het milieu en de mens. Deze stoffen zijn onder andere:

  • Formaldehyde: een gas dat irritatie kan veroorzaken aan de ogen, neus en keel, en op lange termijn de kans op kanker kan verhogen.
  • Zware metalen: zoals lood, kwik en cadmium, die giftig zijn voor het zenuwstelsel, de nieren en het bloed.
  • Ftalaat: een weekmaker die plastic flexibel maakt, maar ook hormoonverstorend en mogelijk kankerverwekkend is.
  • Vinylchloride: hier wordt PVC van gemaakt. Als dit loskomt (slechte vloeren) kan dit kankerverwekkend zijn.

Let op: ondanks dat alle Europese import producten een CE-keurmerk dragen zegt dit niets over de aanwezigheid van schadelijke stoffen en weekmakers in de PVC vloer. Goedkope PVC vloeren uit China zijn bijvoorbeeld voorzien van een slecht keurmerk met minimale eisen.

Vooral baby’s en jonge kinderen zijn kwetsbaar voor deze stoffen, omdat ze veel contact hebben met de vloer en geneigd zijn om op alles te kauwen of te sabbelen. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een pvc vloer die getest en gecertificeerd is op veiligheid en kwaliteit.

Hoe weet je dan of een PVC vloer slecht voor je is of niet?

In Nederland en Europa is er voor bijvoorbeeld speelgoed een hele strenge norm, maar voor vloeren is er geen vaste norm waar vloeren aan moeten voldoen. Elk land bepaalt dit voor zichzelf. De meest strenge norm is die van de Duitsers: de DIBt. Het is dan ook goed om in Nederland te letten op het DIBt keurmerk, dat garandeert dat de pvc vloer een lage emissiewaarde heeft en geen schadelijke weekmakers bevat. Zo kun je genieten van een mooie en gezonde PVC vloer in je huis.

Kijk behalve naar de prijs ook naar de kwaliteit van de PVC vloer. Zo voorkom je dat je een PVC vloer koopt die mogelijk schadelijke stoffen bevat. Kijk bijvoorbeeld of jouw PVC vloer daadwerkelijk van een merk is en of dit merk dan ook het juiste certificaat heeft.

Gelukkig kun je bij Sfeermeesters terecht voor betaalbare en kwalitatieve PVC vloeren. Merken als Tarkett, Montinique, VTwonen en Sense hebben diverse soorten PVC vloeren van zeer goede kwaliteit. Je mag er dan ook van uitgaan dat de PVC vloer veilig is als je er een bij Sfeermeesters koopt. Maak hier een afspraak met een van onze adviesmeesters!