Jouw droom gevonden?

Maak een afspraak

PVC vloer onderhouden

Post Thumbnail

Een PVC vloer is een vloer die erg duurzaam is, dus lang mee gaat. Echter, de vloer heeft wel een handje hulp van jou nodig. Daarom vertellen wij jou in dit artikel hoe jij het beste je PVC vloer kan onderhouden. Hierbij zijn een aantal aspecten belangrijk: Voorkomen, schoonhouden en onderhouden.

Voorkomen is belangrijker dan genezen.

Dit gezegde is ondertussen echt een cliché, maar dat maakt hem niet minder waar. Door onderhoud te voorkomen zorg jij er namelijk daadwerkelijk voor dat je vloer langer mee gaat.

Wat is een PVC vloer?

Een PVC vloer is namelijk in vier lagen opgebouwd. De onderste laag is het PVC met een stevige structuur. Daarop zit een afbeelding wat uiteindelijk het uiterlijk geeft aan de vloer. Vervolgens komt de laag die je kwaliteit bepaalt, namelijk de slijtlaag. Bovenop deze slijtlaag zit een laag met PU en deze zorgt ervoor dat de vloer mat wordt en gemakkelijk te onderhouden is. Voornamelijk de bovenste drie lagen zijn belangrijk wat betreft het voorkomen. Zo is een vloer, zoals alles vatbaar voor UV licht en de PU toplaag kan beschadigen met krassen en of groeven. Doordat de toplaag doorzichtig is wil je niet dat er krassen in komen, hierdoor kan je PVC dof gaan ogen.

Verkleuring voorkomen

Gezien eigenlijk alles met kleur kan ook een vloer door UV stralingen kleur verliezen. Natuurlijk kan je hier een bepaalde levensduur van verwachten, maar voornamelijk bij een huis op het zuiden is het wel iets om rekening mee te houden. Zorg daarom altijd voor goede zonwering, zowel buiten als binnen. Denk aan een zonnescherm, screen of gordijnen en raamdecoratie zoals jaloezieën

Krassen voorkomen

Naast de zon is het belangrijk om krassen te voorkomen. Wat betreft de grote krassen of groeven in je vloer. Deze gebeuren vaak door grote meubelen zoals stoelen, tafels en kasten. Belangrijk is om hieronder goede viltjes te plakken en daarmee de krassen te voorkomen. Ook dienen deze viltjes op tijd vervangen te worden, want ze slijten weg onder je meubel. Daarom is het belangrijk kwalitatief goed vilt te kopen. Vilt van een goedkope winkel of een bouwmarkt, is erg dun en slijt te snel weg onder voornamelijk je stoelen. Voor onder de stoelen bevelen wij altijd het merk Scratchnomore aan.

Naast de grote krassen is het belangrijk om vuil en voornamelijk zand buiten de deur te houden. Vuil en zand onder je schoenen zorgen er namelijk voor dat het in combinatie met je schoenen als ware een schuurpapier wordt waar je op loopt. Er ontstaan dus allemaal kleine krasjes in je vloer die in de loop der tijd voor een doffe vloer kunnen zorgen. Zorg daarom altijd voor een goede schoonloopmat, bij voorkeur een Forbo Coral schoonloopmat.

PVC vloer schoonmaken

Mocht er langs je Forbo Coral mat toch nog vuil binnen komen, of mocht je iets laten vallen, dan is het belangrijk en hygiënisch dat je vuil opruimt. Dit zorgt er dan ook voor dat je vloer er mooier en verzorgd uitziet. Gelukkig is dit met een PVC vloer erg makkelijk. Het gladde oppervlak maakt de vloer erg geschikt om te stofzuigen en te dweilen.

Stofzuigen

Het is altijd goed om in eerste instantie je vloer te stofzuigen. Hiermee zorg je ervoor dat het vuil van de vloer af is en dat het zich niet verplaatst. Kijk hierbij goed naar het mondstuk dat je gebruikt, zodat je geen krassen op je vloer veroorzaakt. Gelukkig zijn de meeste stofzuigers uitgerust met een combiborstel, welke geschikt zijn voor PVC vloeren. Ook zijn er parketborstels, deze hebben wel de voorkeur.

Dweilen

Na het stofzuigen kan er gedweild worden, dit is ook goed voor de hygiëne. Je kan het beste de PVC vloer reinigen met water. Wanneer het nodig is, kun je de PVC vloer schoonmaken met schoonmaakazijn.

Mis je dan toch de geur en het schone gevoel? Ook is er speciale PVC vloerreiniger te koop die je kunt gebruiken voor het schoonmaken van de vloer. Het reinigen van een PVC vloer is dus het allerbeste met lauw tot warm water. Gebruik geen kokend heet water of stoomreiniger om beschadiging aan de vloer te voorkomen.

Welke schoonmaakmiddelen moet je gebruiken?

Voor het schoonmaken bevelen wij altijd aan gebruik te maken van:

  • Lauw tot warm water
  • Schoonmaakazijn
  • Sfeermeesters PVC reiniger
  • James PVC reiniger

Waar moet je nu echt geen gebruik van willen maken?

  • Kokend heet water
  • Stoomreiniger
  • Allesreiniger
  • Groene zeep
  • Overige zeep producten
  • Schuurmiddelen

Laat je helpen door Sfeermeesters

Een PVC vloer is eenvoudig en snel te onderhouden. Mocht er nu onverhoopt toch schade of krassen in je vloer zitten, dan zijn er vaak nog diverse mogelijkheden om je vloer weer als nieuw te maken. Bij Sfeermeesters helpen we je graag met het beantwoorden van vragen over het schoonmaken van je PVC vloer. Wil je jouw huidige PVC vloer weghalen en vervangen voor een nieuwe? Ook dan kun je bij ons terecht! Maak nu een afspraak!