Jouw droom gevonden?

Maak een afspraak

Wat is een pvc vloer?

Post Thumbnail

Een pvc vloer is een vloerbedekking die steeds vaker terug te vinden is in de Nederlandse huizen. Dit is ook zeker niet gek, gezien het een zeer duurzame, onderhoudsvriendelijke en vloerverwarming bestendige vloer is. Daarnaast is deze vloer ook in diverse kleuren, design en patronen te verkrijgen. Denk aan hout, steen, terrazzo of betonlook. 

Maar zo’n pvc vloer, wat is dat nu eigenlijk?

PVC vloer ofwel polyvinylchloride met een polyurethaan toplaag in officiële woorden. Eenvoudig gezegd zijn het verschillende lagen kunststof waarbij de onderste laag de polyvinylchloride zorgt voor de stevigheid van de vloer. Vervolgens is er simpel gezegd een afbeelding (ook design of dessins genoemd) boven op de onderste laag aangebracht. Deze afbeelding is dan ook het design wat je ziet. Zoals hout, steen, licht en donker. 

Tot slot zit boven op de belangrijkste laag die ook voornamelijk de kwaliteit van je vloer bepaald. Namelijk de polyurethaan toplaag. Dit is een laag van tussen de 0,3 en 0,7 mm dik (voor consumenten). Een kwaliteit van 0,55 mm dik is bij Sfeermeesters de standaard. Naast de 0,55 mm hebben we ook enkele vloeren met een kwaliteit van 0,7 mm dik. Om de vloer zo natuurgetrouw mogelijk te maken wordt deze ook afgewerkt. Zo wordt deze laag zo matt mogelijk gemaakt, zodat het licht minder weerkaatst en het dus bijna geen plastic meer lijkt. Daarnaast wordt er ook met een soort stempel een patroon in de plank geperst, waardoor er echt structuur in de plank te voelen is. Zo voel je dus bijvoorbeeld echt houtnerven.

Hoe onderhoudsvriendelijk is een pvc vloer?

Een pvc vloer is een duurzame en gemakkelijke vloer. De PU-toplaag is namelijk water en stofafstotend. Dit betekent dus dat alles netjes op de vloer blijft liggen. Even met een stofzuiger en/of een dweil erover en het is weer superschoon. Let wel op dat je schoonmaakartikelen gebruikt die geschikt zijn voor pvc vloeren. Zo kunnen namelijk alternatieve schoonmaakmiddelen, chemische stoffen en/of schuurmiddelen bevatten. Deze kunnen ervoor zorgen dat de PU laag minder doorzichtig wordt, waardoor je vloer dus een soort dof wordt.

Hoe zit dat met vloerverwarming?

Een PVC vloer is een van de beste warmtegeleiders, dit maakt een PVC vloer zeer geschikt voor vloerverwarming. Dit komt doordat het pvc erg dun is en het materiaal de warmte makkelijk geleid. De warmteweerstand van een van onze merken is dan ook maar 0,2m2 K/W. Dit betekent de weerstand die er bij de warmteoverdracht aanwezig is. Hoe lager dit getal hoe minder de weerstand. 

Daarnaast wordt de vloer direct op de dekvloer geplakt. Hierdoor is er vrijwel geen lucht aanwezig tussen de vloerbedekking en de dekvloer. Dit is positief, gezien lucht een enorm goede isolator is en een slechte geleider. Daarom zit er ook lucht tussen dubbelzijdig glas, maar dit wil je niet hebben bij je vloer. 

Is pvc dan ook een stuk stiller?

Geluid bestaat eigenlijk uit trillende licht. Doordat er geen lucht aanwezig is, ontstaan er ook een stuk minder trillingen, ofwel geluid. Een PVC vloer is hierdoor aanzienlijk minder gehorig dan bijvoorbeeld een laminaatvloer.

Hoe duurzaam/milieuvriendelijk is een pvc vloer?

Gezien we graag willen dat ook de toekomstige sfeermeesters droominterieurs kunnen realiseren, proberen we op de aarde te letten. Daarom werken wij met specifieke merken die vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn de PVC vloeren recyclebaar, bestaan ze voor bijna 50% uit gerecycled materiaal, zijn ze 100% ftalaat vrij en voldoen de PVC vloeren aan het BREEAM certificaat. Daarnaast dragen ze bij aan het milieu doordat ze lang meegaan, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden en geleiden ze de warmte goed, waardoor er minder warmte opgewekt hoeft te worden.

Pvc vloer iets voor jou?

Denk jij nu dat een pvc vloer iets voor jou is? Of krijg je graag nog wat meer informatie over pvc vloeren of andere opties? Maak dan een afspraak en laat je adviseren door een van onze advies meesters.